Turkse Moskee, Leerdam

Turkse Moskee, Leerdam
images/projecten/192/moskeeleerdam1.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam2.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam3.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam4.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam6.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam7.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdam8.jpg
images/projecten/192/moskeeleerdamklein.jpg
Omschrijving:

In opdracht van Bouwbedrijf Van Arnhem uit Culemborg heeft Entropal de aluminium vliesgevels en aluminium kozijnprofielen voor de Turkse Moskee in Leerdam geproduceerd. Bijzonder aan dit gebouw is de prachtige lichtkoepel, waarbij origineel Turks glas is toegepast. Dit zorgt voor een bijzonder effect.

Deze moskee bevat een viertal kleine lichtkoepels en één van grotere omvang. De lichtkoepels heeft Entropal gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem van Schüco, type FW50+. Dit is een multi-systeem met een aanzichtbreedte van 50 mm. Het systeem laat u vrij de meest uiteenlopende vliesgevels, zo ook lichtkoepels, te ontwerpen. Uiteraard compleet naar eigen idee of ontwerp.

De overige toegepaste raamprofielen zijn ook afkomstig van Schuco, tyoe AWS 65+.

Bent u ook op zoek naar een specifieke lichtkoepel voor in een moskee of een andere toepassing? Wij kijken graag samen met u naar de meest passende oplossing. Neemt u hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Turkse moskee combineert heden en verleden

In Het Kontakt Leerdam van 18 december 2012 is er aandacht voor de bouw van deze bijzondere moskee.

Het Kontakt 51 moskeeLEERDAM • De nieuwe Turkse moskee in Leerdam blijkt in vele opzichten een uniek project. Niet alleen voor de glasstad, maar ook kijkend naar andere moskeeën. “Het is uniek dat de bouw zo snel en voorspoedig verloopt.”

De nieuwe moskee legt een verband tussen het heden en het verleden. Voor het ontwerp heeft architect Erdal Önder van ENA architecten een traditionele koperen koepel getransformeerd tot een golvende gevel die doorloopt tot in de minaret. Zie het als het verleden in een modern jasje.

Knipoog
Er is nog een link: de ontmoetingsruimte. Deze knipoogt als het ware naar het oude moskeegebouw, dat vanuit de glazen pui zichtbaar is. “Het is goed om te weten waar je vandaan komt en je daaraan te herinneren”, licht de architect toe tijdens de rondleiding voor leden van de gemeente en pers.

Imposant
De gebedsruimte is nu al imposant. Hoge ramen en een koepel laten de ruimte in het licht baden. Voor de afwerking komen vakmannen uit Turkije over. Ze zorgen voor traditioneel vloerbedekking en traditionele Turkse tegels - zeg maar ons Delfts blauw - aan de wand.

Een andere belangrijke ruime is de multifunctioneel inzetbare ontmoetingsruimte. Voorzien van een grote glazen pui, voor contact met de omgeving en transparantie. Het wordt de plek waar mensen dagelijks kunnen samenkomen, waar ze net als in de oude moskee kunnen praten rond de kachel.

Opening
De Turkse gemeenschap werkt al twaalf jaar aan de bouw van de nieuwe moskee. In maart werd de eerste paal van het ongeveer 1.200 meter grote bouwwerk geslagen. Naar verwachting is de oplevering eind maart 2013. Dan start de inrichting van de gebedsruimte en het buitenterrein. Het moskeebestuur hoopt alles klaar te hebben voor het begin van de Ramadan in juli.  Önder: “Een recordtempo. Normaliter is er altijd vertraging door de planning en financiën. Hier niet.”

Klik hier om het hele artikel te lezen op de site van Het Kontakt Leerdam.

Details
Merk- en profielserie
Schüco FW50+ en Schüco AWS65+
Status
Gereed
Plaats
Leerdam
Categorieën
Gebedshuizen

Wij bespreken graag uw wensen

Invalid Input

Vul een telefoonnummer in

Vul een naam in

Vul een geldig e-mailadres in

Invalid Input

Invalid Input

Deel deze pagina Linkedin